Otvorene prijave: radionica Lutka-Film-Kazalište

„Lutka, film, kazalište“ je radionica u kojoj se miješaju film, animacija, kazalište i glazba, ali i književnost, filozofsko razmišljanje, debata, kemija, znanost i uglavnom svijet sam po sebi!


Otvorena je svim znatiželjnima koji su proslavili 9. rođendan i kojima nije bezveze da subotama od škole odmaraju aktivno! Na radionici ćemo spojiti sve naše zajedničke interese i korak po korak stvoriti umjetničko djelo. Krenut ćemo s debatom o onome što nam je uistinu važno u životu. Tu temu pročešljat ćemo nekoliko puta da vidimo kamo nas ona vodi – jer svaki autor mora znati što je pisac htio reći! Kada odaberemo temu kreću scenaristički procesi, a potom i realizacija – rad s glumcima, izrada rekvizite i ostalog materijala i na kraju snimanje. Dugotrajan i mukotrpan proces kod nas će teći lako jer imamo čak osam subota na raspolaganju. Nakon osam subota moći ćemo reći da smo snimili film i da smo spremni krenuti ispočetka!


Drugim riječima, za roditelje: „Film, lutka, kazalište“ ime je novog radioničkog programa kojim se sudionicima žele prenijeti osnovne ideje o multidisciplinarnosti suvremenih umjetničkih praksi s naglaskom na filmski medij i njegove dodirne točke s ostalim umjetnostima. Osnovna ideja programa je djeci uzrasta od 9 godina nadalje ponuditi dublje uvide u stvaralačke procese koji u suvremenoj umjetnosti nerijetko rezultiraju novim hibridnim formama i multidisciplinarnim odnosno transdisciplinarnim rješenjima. Na taj način se reinterpretira i proširuje uobičajena radionička podjela na filmske / dramske / glazbene radionice te potiču oni stvaralački mehanizmi koji zahtijevaju kolektivni rad i suradnju, lateralno razmišljanje i podjelu odgovornosti te kod svakog djeteta potiču one vještine koje u njemu već postoje ili pak razvijaju posve nove.


Radionica se odvija subotom od 11 do 14 sati (od 20.4. do 8.6.) u prostorima Centra mladih Ribnjak. Kotizacija za osam susreta iznosi 20 eura.

O voditeljima radionice:
Anja Pletikosa od 2014. aktivno sudjeluje u umjetničkom i kulturnom radu na nezavisnoj sceni u Zagrebu. Kao dramaturginja te autorica adaptacija ili autorskih izvedbenih tekstova sudjeluje u nastajanju dvadesetak cjelovečernjih predstava. Kao pedagoginja osmislila je i vodila različite
umjetničke radionicama za djecu i odrasle u kojima kombinira više polja svog umjetničkog i humanističkog interesa – kazalište, tekst, film, animaciju (lutaka, objekata). Članica je HZSU-a.


Niko Radas diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2004. godine radi na Klinici za psihijatriju Vrapče kao stručni suradnik u kojoj provodi terapiju umjetnošću. Uz razne klasične likovne tehnike koje koristi u radu, pokrenuo je filmsku radionicu u kojoj, zajedno s pacijentima, snima animirane i dokumentarne filmove. Trenutno producira
svoj drugi profesionalni animirani film, nakon „Čudesne kupke gospodina Otmara“ koji je nastao u suradnji s pacijentima i osvojio brojne nagrade.


Komentari

Komentiraj

Create a website or blog at WordPress.com